PERSBERICHT
Schipluiden, 23 maart 2016

Kringloopboeren Midden-Delfland lanceren eigen zuivelmerk

Zeven kringloopboeren in Midden-Delfland lanceren op woensdag 23 maart hun eigen zuivelmerk: échte delflandse boerenZuivel. Local-to-local, is het idee achter dit regionale initiatief.

De boeren die zijn verenigd in gebiedscoöperatie Delflandshof werken al enkele jaren volgens het principe van de kringlooplandbouw. Daarbij is er bovengemiddelde aandacht voor het bodemleven, voor lucht- en waterkwaliteit en voor weidevogels. Koeien van kringloopboeren staan in de wei. Dat zorgt voor ouderwets lekkere melk en yoghurt die kleinschalig, regionaal wordt aangeboden.

ITALIAANSE INSPIRATIE

Vorig jaar september bezochten boeren uit Midden-Delfland de Wereldtentoonstelling in Milaan. Daar zagen zij hoe hun Milanese collega’s produceren voor de stad, een mondiale trend rond de kernwaarden duurzaam, gezond en dichtbij. Geïnspireerd door dat idee namen zij deel aan een masterclass over korte ketens, van de gemeenten Rotterdam, Krimpenerwaard en Midden-Delfland. Zuivel produceren voor onder meer Den Haag, Rotterdam en Delft, een idee dat al langer leefde, kwam in een stroomversnelling.
Een groep van zeven koplopers uit lokale kringloopstudiegroepen startte een zuivelcoöperatie en kocht een professionele zuivelinstallatie. Vanaf de 23e verzorgen zij een bescheiden dagproductie van 250 liter. Afhankelijk van de vraag, kan die hoeveelheid groeien. Er wordt gestart met volle melk en yoghurt in de smaken naturel en vanille. Producten als vla en roomboter zijn in ontwikkeling.

DUURZAAM BEDRIJFSMODEL

De gemeente Midden-Delfland hecht veel waarde aan behoud van een sterke landbouwsector in haar buitengebied. Daarom faciliteert zij de boeren, zodat zij hun positie verstevigen, een beter inkomen genereren en met hun duurzame bedrijfsmodel bijdragen aan behoud van groen en natuur. GertJan Hooijmans, voorzitter van Delflandshof, de zuivelcoöperatie van de kringloopboeren: “Melkveehouders hebben te maken met flinke uitdagingen zoals dalende melkprijzen en fosfaatrechten. Louter produceren voor de anonieme bulkmarkt is voor ons eigenlijk geen optie in Midden-Delfland. Als kringloopboeren zoeken wij het antwoord in kwaliteit en regionale afzet. Wij geloven dat er onder consumenten in de regio behoefte is aan puur, lekker en dichtbij; kortom aan échte Delflandse boerenZuivel.”

De lancering is op woensdag 23 maart om 12.00 uur. Journalisten en genodigden zijn van harte welkom op Hoeve Bouwlust, van familie De Vette, adres: Oostgaag 31, Maasland. We starten met een Stoere Boeren Boterham en een zuivelproeverij. Vervolgens nemen we een kijkje in het professionele zuivellokaal.

Kies ook voor puur, lekker en dichtbij; kies voor échte delflandse boerenZuivel.

NOOT VOOR DE PERS: voor interviews en nadere informatie:
Peter van Arkel, coördinator Duurzaam Boer Blijven tel. nr. 06-11760969