Mooi uitbreidingsnieuws! Maar eerst nemen we je mee terug naar 2016.
Toen richtten wij als vijf kringloopboeren in Midden-Delfland onze eigen coöperatie op onder de naam Delflandshof.
Waarom? Gertjan Hooijmans, voorzitter van Delflandshof: “Omdat we onze dromen en idealen willen verwezenlijken door samen te werken aan een duurzame melkveehouderij in een aantrekkelijke en gezonde omgeving. Zo hoeven we niet steeds méér melk te produceren om te kunnen blijven bestaan en sparen we of verbeteren zelfs, de kwetsbare natuur in ons gebied. De melk van onze koeien verwerken we daarbij tot zuivel: échte delflandse boerenZuivel en verkopen die in onze eigen regio. Liefhebbers van zuivel dragen hiermee letterlijk bij aan het behoud van onze omgeving waarin het goed leven en recreëren is.

Samen werken met en waardering van (provinciale) overheid en bedrijfsleven
Gelukkig geloofden en ondersteunden onder andere de provincie Zuid-Holland en de gemeente Midden-Delfland ons met kennis en/of leningen.
Maar geloof alleen is niet genoeg. Onze zuivel moet natuurlijk gewoon goed en lekker zijn! En breed verkrijgbaar. En dat is gelukt. Inmiddels is ons assortiment boerenmelk, yoghurt, kwark, vla en karnmelk verkrijgbaar bij boerderijwinkels, allerlei horecagelegenheden, speciaalzaken, supermarkten en bedrijfsrestaurants in onze regio.”

Efficiënter werken in nieuw zuivellokaal
Na acht jaar zijn we er trots op dat we uit onze jas zijn gegroeid. En dat is mooi nieuws. Het betekent immers dat steeds meer bedrijven, (overheids)organisaties, inwoners en bezoekers in de regio Den Haag – Rotterdam onze dromen, idealen en overtuigingen omarmen.
Peter de Vette van Hoeve Bouwlust: “Wellicht heb je de afgelopen maanden op onze zuivellocatie bouwactiviteiten gezien?! Het nieuwe zuivelgebouw is inmiddels klaar; het heeft grote ramen zodat bezoekers het zuivelproces van dichtbij kunnen volgen.
Binnenkort start Driehoeven Melktechniek met het installeren van een nieuwe melkverwerkingslijn van Tessa Dairy Machinery met meer capaciteit. Het ambacht zuivel maken behouden we, maar het werken wordt efficiënter en minder arbeidsintensief. We kunnen ook beter inspelen op de vraag van onze klanten. Bijvoorbeeld meer frisse kwark en karnemelk bij warm weer en meer chocolademelk als het koud is.”

Ondersteuning en waardering (provinciale) overheid
Onze manier van boeren wordt onder andere ondersteund door de provincie Zuid-Holland en alle gemeentes in de regio Den Haag – Rotterdam. Gertjan: “Samenwerken met lokale ondernemers, gemeentelijke, regionale en provinciale overheid vinden we belangrijk. Zo nemen we bijvoorbeeld deel aan de Landschapstafel Midden-Delfland. Gezamenlijk zetten we ons – negen gemeentes, partijen als Staatsbosbeheer Natuurmonumenten en boeren – in voor behoud en ontwikkeling van het BPL (Bijzonder Provinciaal Landschap) en geven we het landschap meer betekenis en waarde voor de inwoners in onze regio.
In 2023 bezocht (demissionair) minister Piet Adema de kringloopboeren in Midden-Delfland. Hij gaf aan hier oplossingen voor actuele vraagstukken te zien samenkomen. En onze aanpak als inspirerend voorbeeld mee te nemen naar Den Haag. Dat horen we graag,” zo besluit Gertjan.
Natuurlijk laten we het nieuwe zuivellokaal graag zien als het klaar is. Daarover, en over de installatie, later meer.
Ondertekening kringloopboeren DelflandshofNieuw zuivellokaal voor kringloopboeren Delflandshof